Torsdagskringle

En fersk gjærbakst smaker alltid nydelig til ettermiddagskaffen, og jeg bare elsker kringler! Jeg deler oppskriften min med dere, og håper dere synes den er like god. Bildet jeg har lagt under viser at jeg i blant lager små kringler også.

flickr:6902583228

Du trenger:

Søt gjærdeig:
50 g gjær
100 g TINE Ekte Meierismør
3½ dl TineMelk Hel
1 dl sukker
1 ts malt kardemomme
11 dl hvetemel (ca.500g)
Fyll:
100 g TINE Ekte Meierismør
4 ss sukker
1 ss malt kanel

Pensling:
Sammenvispet egg. Pensle over kaken.

Slik gjør du:

1.
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli lunken og hell den over gjæren. Rør til gjæren er oppløst. Ha i sukker, kardemomme og så mye mel at deigen slipper bollen og blir glatt og smidig. Ta litt og litt mel av gangen, til du oppnår en perfekt deig!

2.
La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

3.
Ha deigen på bakebordet og elt den lett. Kjevle deigen helt ut. Smør mykt smør på leiven(+ noen ganger kan man også bruke litt vaniljekrem), dryss over kanel og sukker, men ikke helt ut til kantene. Rull deigen fast fra den lange siden.

4.
Til denne oppskriften på hjemmelaget kringle trenger du et stekebrett med bakepapir. Sett stekeovnen på 200 °C.

5.
Legg den på stekeplate dekket med bakepapir, med skjøten ned.

Stor kringle:
Form "pølsen" til en sirkel. Klipp ca. 1 cm tykke biter, nesten gjennom ”pølsa”, brett tilbake vekselvis til høyre og venstre. Hev kringlen under plast på et lunt sted i ca 20 minutter.

Flere små kringler:
Del "pølsen" opp i flere små, like store biter. Sett de på stekebrettet slik at de står(man ser da sukret, kanelen og smøret). For å fremheve kringlen kan man ta kantene, og trekke de litt ned, slik at man ser litt av smøret, kanelen og sukret.

6.
Pensle med sammenvispet egg og stek i ca 15 minutter. Avkjøl kringlen på rist. Ha eventuelt på litt melisglasur før servering.

God kakesmak!